Voor wie?


Het samenspel tussen mens en paard is een waardevolle belevenis. Het contact met paarden kan therapeutisch zijn en is daarnaast ook belangrijk voor de ontspanning. Presteren als ruiter mag bij De Stalvrienden maar het is niet de doelstelling. Er even tussenuit, iets om naar toe te leven, bij mooi weer genieten van een buitenrit in het bos. Dat biedt De Stalvrienden haar ruiters.

Maar het paardrijden kan ook therapeutisch een belangrijke rol spelen. Hieronder staan enkele voorbeelden hiervan beschreven.

Autisme
Paarden nodigen uit tot contact, stimuleren de prikkelverwerking en motoriek, nodigen uit angsten te overwinnen, nieuwe dingen te proberen. Paarden zijn mensgericht en nemen initiatief tot contact. Zij kunnen vanuit natuurlijke eigenschappen die ze bezitten veel betekenen voor mensen met autisme.

Spasme
Verminderen van spasme/spasticiteit door het ontspannen van de spieren. Bij mensen met een spasme zijn de spieren te gespannen, door de beweging van het paardrijden ontspannen de spieren.

Rolstoelproblematiek
Paardrijden vermindert problemen die mensen in een rolstoel ondervinden zoals scoliose (het kromgroeien van de ruggengraat) en stoelgangproblematiek. Omdat mensen in een rolstoel altijd zitten en daardoor te weinig hun spieren gebruiken, ontstaan dit soort problemen. Bij het paardrijden gebruiken ze actief de spieren in de romp, dit heeft een positief effect op de ruggengraat en de peristaltiek van de darmen.

Revalidatie
Met paardrijden worden spieren geactiveerd zonder het lichaam te veel te belasten. Het kan een belangrijke rol spelen in het herstel na een operatie of ongeluk.

Chronische ziekte
Ook mensen met een chronische ziekte kunnen bij De Stalvrienden terecht. Bijvoorbeeld voor extra hulp bij het paardrijden voor ruiters met spier- of hartproblemen.

Wil je meer informatie over specifieke mogelijkheden die wij bieden? Neem contact met ons op!