Onze missie


Stichting De Stalvrienden maakt paardrijden mogelijk voor mensen met een beperking.
Dit kan een lichamelijke beperking of revalidatie, chronische ziekte, een verstandelijke beperking, meervoudig complex gehandicapten, autisme, ADHD of een zintuiglijke beperking zijn. In de regio de Kempen is de Stalvrienden de enige gespecialiseerde manege voor deze doelgroepen. De lessen worden gegeven in Rijhal De Schietberg in Veldhoven.

Fysieke en mentale beperkingen zijn redenen om oplossingen te bedenken. De Stalvrienden, in 2005 opgericht door Marieke Hendrikx, heeft ruime ervaring met de doelgroep en vele hulpmiddelen tot haar beschikking. Deze zijn aangekocht of, als ze niet te koop waren, zelf ontwikkeld.

De lessen worden gegeven door ervaren instructeurs die de instructeurs opleiding hebben aangevuld met een opleiding van de Federatie Paardrijden Gehandicapten (FPG). Jaarlijks worden ze bijgeschoold op diverse gebieden, zowel voor omgang met de ruiter (bijscholing over o.a. diverse ziektebeelden en het begeleiden hiervan) als specifiek voor het inzetten van paarden voor deze doelgroep (bijscholing over o.a. aanpassingen en hulpmiddelen, bijtrainen van de paarden, enz.).

De doelstelling is de aangepaste lessen aan te bieden voor het tarief dat in normale maneges betaald wordt. Er is daarom ondersteuning nodig van sponsors om de benodigde oplossingen voor de doelgroep te kunnen bekostigen.

Naast de instructeurs heeft De Stalvrienden een uitgebreid team van vrijwilligers die assisteren bij de lessen, de paarden verzorgen of zitting hebben in het bestuur. Alle vrijwilligers zijn in het bezit van een VOG. Vrijwilligers die assisteren bij de lessen hebben ruime ervaring met paarden en paardrijden.

De Stalvrienden is er voor iedereen vanaf ca. 6 jaar. Van jonge kinderen tot mensen over de 60, we hebben ruiters van alle leeftijden. Er rijden momenteel ca. 65 ruiters uit de hele regio bij De Stalvrienden.